€16,50
direct leverbaar!
- Zeer ruim assortiment
- Verzending 1-2 werkdagen
- Niet tevreden, geld terug
- Ruilen binnen 14 dagen
Praktisch fietsroutegidsje in handig formaat, met spiraalbinding. Deze Duitstalige boekjes bevatten gedetailleerde routekaarten, routebeschrijving, bezienswaardigheden (en overnachtingsmogelijkheden bij de meerdaagse routegidsen) en een code om de bijbehorende GPS-tracks vanaf de site te downloaden.
De Via Claudia Augusta werd in 47 n. Chr. onder keizer Claudius aangelegd van Altinum (dit was een Romeinse stad in de huidige regio Veneto) over de Reschenpas naar de Donau. Het was de enige Romeinse keizerlijke weg over de Alpen en verbond de uitlopers van de Alpen met de Adriatische Zee. Oorspronkelijk werd de weg gebruikt als militaire weg, maar in de eeuwen daarna ontwikkelde hij zich tot een belangrijke handels- en reisroute. Drie mijlpalen van de oude Romeinse weg zijn tot op heden bewaard gebleven - één uit Rabland in de Vinschgau-vallei (Zuid-Tirol), één uit Cesiomaggiore in de streek rond Feltre (Veneto) en de onlangs ontdekte steen uit Nauders (Oostenrijk). Op de eerste twee staat dat de weg oorspronkelijk was aangelegd door Drusus, de zoon van keizer Augustus, en vervolgens is uitgebreid door zijn zoon Claudius. Drusus gebruikte samen met zijn broer Tiberius de bestaande wegen voor zijn veldtocht door de Alpen in 15 v. Chr. Waar geen wegen waren, werd een route aangelegd. De laatste uitbreiding vond 62 jaar later plaats onder Claudius. De Via Claudia Augusta verloor zijn belang als een leidende Romeinse weg aan de steeds belangrijker wordende route over de Brennerpas.
Vandaag is de Via Claudia een thematische weg met hoge culturele waarde en is hij bekend en populair als fiets- en wandelpad. Het initiatief voor de heropleving kwam van het Auerbergland, het is als het ware de kern van het project. Er zijn veel theorieën over de werkelijke koers. Op de twee mijlpalen van Rabland en Cesiomaggiore wordt de Donau als eindpunt vermeld. Op de steen uit Rablà wordt echter de Po als zuidelijk beginpunt genoemd en op de steen uit Cesiomaggiore staat de stad Altino als beginpunt vermeld. Blijkbaar waren er twee wegen met dezelfde naam, een van de Adriatische Zee via Feltre naar de Donau en een andere van de Po via Verona naar de Donau. Het vertrekpunt zou de Pohaven van Ostiglia zijn geweest, die in de Romeinse tijd belangrijk was. Daarom komen in deze gids beide armen aan bod: in het vierde deel de route van Trento naar Altino en Venetië en in het vijfde deel de route van Trento naar Ostiglia.
Bovendien wordt op de eerste twee trajecten in Duitsland en Oostenrijk de loop van de oorspronkelijke Via Claudia aangegeven door een smalle lichtblauwe streep. Aangezien het parcours in Italië niet voor 100% vastligt, kon deze niet in de kaarten weergegeven worden.