Wandelen in Europa is geweldig en extra speciaal als je er ook nog eens makkelijk kunt kamperen! Als je Europa met de tent wilt ontdekken dan zijn Noorwegen, Engeland en Schotland uiterst geschikte landen waar je kunt (wild)kamperen. Er zijn vaak ook genoeg accommodaties, mocht je liever met een lichte rugzak lopen. Ik liep drie prachtige trails die ik heb beschreven in het boek Hiking Trails – de mooiste langeafstandswandelingen van Europa. Hieronder vind je een korte intro over de tochten en ik hoop dat dit je inspireert om er eentje te lopen!
de West Highland Way
De West Highland Way is een van de populairste langeafstandspaden in Europa. En met goede reden! Het pad is een van Europa’s mooiste wandelroutes voor beginners én ervaren wandelaars. In vijf tot zeven dagen wandel je langs prachtige meren door de Schotse Hooglanden, langs de bergen van Glencoe. Je beklimt de Devil’s Staircase en kampeert op schilderachtige plekken. Het pad loopt in 154 kilometer van Milngavie naar Fort William. Het volgt de rustige oevers van Loch Lomond, doorkruist Rannoch Moor en gaat over het ruige terrein van Glencoe, eindigend aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië.
Onderweg ontmoet je veel andere wandelaars en lokale bewoners die graag een praatje maken. Je komt ze vaak tegen in een van de vele pubs langs de route. De West Highland Way is perfect voor wandelaars van elk niveau; het is goed gemarkeerd en varieert van eenvoudige secties tot uitdagende conditionele beklimmingen zoals de Devil’s Staircase. Er zijn weinig technische paden.
De opties om te overnachten variëren van wildkamperen tot campings, bed & breakfasts, hotels en hostels voor verschillende budgetten en voorkeuren. De beste tijd om de West Highland Way te wandelen is van de late lente tot de vroege herfst, met mei en september als beste maanden.
Kijk hier voor meer langeafstandswandelingen door Schotland
de Coast to Coast Way
De Coast to Coast Walk in Engeland is een van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gelopen. Dit pad loopt van de westkust naar de oostkust door drie nationale parken. Je wandelt door dorpjes, verblijft in herbergen en B&B’s, of kampeert in de beer gardens van pubs. De tocht kan zwaar zijn, vooral in het Lake District, maar biedt prachtige uitzichten, Britse humor en veel gezelligheid.
De Coast to Coast Walk begint in St. Bees aan de noordwestkust van Engeland. De traditie is om aan het begin en einde je teen in de zee te dippen en een klein steentje mee te dragen naar de andere kant. Het fijne aan dit pad is dat je zelf kunt kiezen hoe zwaar je het maakt. Kies de hoge of lage route op basis van je conditie, waarbij de hoge route moeilijker is met beklimmingen voor wie op zoek is naar een uitdaging. Bovendien zorgen de vele dorpjes langs het pad ervoor dat je gemakkelijk je dagelijkse kilometers kunt aanpassen en eerder of later kunt stoppen.
De campings langs het pad hebben alle basisvoorzieningen en ook kun je vaak je tent opzetten in de beer garden van de pub voor tien pond. Een andere populaire optie zijn de YHA Youth Hostels voor een bed of kampeerplek met altijd een heerlijke keuken. Tot slot kun je in een van de vele Inn’s, B&B’s en hotels verblijven langs de route voor wat meer comfort.
De beste tijd om de Coast to Coast te wandelen is van de late lente tot de vroege herfst, met mei en september als de beste maanden.
de Lofoten Crossing
De Lofoten Crossing is de zwaarste tocht van deze drie die door deze Noorse archipel slingert. Het is een route die is samengesteld door enthousiaste wandelaars en de beste paden van Lofoten verbindt voor een prachtige langeafstandswandeling. Je trekt over de ruige bergen van de grootste eilanden en neemt soms de veerpont om van het ene eiland naar het andere te komen.
De Lofoten staan bekend om zijn steile bergpieken die uit de oceaan oprijzen, prachtige fjorden, zandstranden, groene valleien en traditionele vissersdorpjes. Deze route is uitdagend vanwege de steile beklimmingen en soms heb je touwen en staalkabels om je aan vast te houden. In tegenstelling tot de goed gemarkeerde paden in de Alpen loop je hier veel op ongemarkeerde wandelpaden.
Hou rekening met alle weersomstandigheden op de Lofoten, zoals de Noren zeggen: vier seizoenen in een dag! Flexibiliteit en GPS zijn onmisbaar, maar je zult worden beloond met misschien wel de mooiste uitzichten van Noorwegen.
Dankzij het Allemansrätten, ofwel het recht om vrij te kamperen, zul je voornamelijk wildkamperen. Deze Noorse wet geeft de vrijheid om van de natuur te genieten, mits je verantwoord omgaat met de omgeving. Volg de Leave No Trace-principes, verstoor het wildleven niet en respecteer privé-eigendom. Soms kom je ook een stadje of camping tegen waar je kunt overnachten.
Als je van plan bent de Lofoten Crossing te lopen, dan zijn juli en augustus de beste maanden, maar wees voorbereid op onvoorspelbaar weer—zelfs regen en harde wind kunnen in deze maanden voorkomen.
Vind je volgende pad op hiking-trails.com en in ons gelijknamige boek Hiking Trails – de mooiste langeafstandswandelingen van Europa!