Een trekking door de Himalaya

Geschreven door Theo Florissen
Leestijd: 8 minuten

Een reis naar Nepal levert onvergetelijke ervaringen op. Niet alleen de spectaculaire bergen of spannende bergpassen. Ook het bezoek aan de bijzondere tempels-kloosters of oude steden en het chaotische verkeer doen je onze westerse maatschappij snel vergeten. De kennismaking met de lokale bevolking is altijd bijzonder. Ondanks de beperkte welvaart en onderkomens zijn de Nepalezen blijmoedig. Wij kunnen daar nog veel van leren.

kaart Nepal

EEN BIJZONDERE ONTMOETING IN NEPAL

In 1996 ging ik voor de vierde keer naar Nepal. Dit maal voor een trekking naar het Rolwalingdal tegen de grens met Tibet. De trekking zou 27 dagen duren. Op het programma stonden de Yalung La, een pas van 5250m en de beklimming van de Ramdung Go 5925m. Na enkele dagen verblijf in Kathmandu reden we met een busje over bochtige wegen naar Jiri. Slechts 170km maar toch een hele dag rijden. In Jiri 1905m houdt de weg op en begint onze trekking. De groep bestaat uit 8 Nederlanders daarbij ondersteund door een flinke groep Nepalezen waaronder veel dragers en ook twee draagsters. Door deze ondersteuning (sherpa’s, dragers en keukenploeg) konden we zelfvoorzienend door de bergen trekken.

Klassieke trekking

In Jiri begint de klassieke trekking van ruim twee weken naar het basiskamp van de Mt. Everest. Tegenwoordig vliegen mensen ook in op Lukla en lopen dan verder. Dat scheelt een week lopen. Wij zullen op de eerste dag de Everest-route echter al verlaten en noordwaarts lopen door de groene en bijna onbewoonde dalen. Het terrein wordt steeds onherbergzamer. Onze kampplaatsen liggen steeds hoger. Na twee dagen zien we in de verte de Gaurishankar 7145m.

Kampplaats op de Chordung Danda 3355m. Tijd voor een wasje met uitzicht op de Gaurishankar 7145m

De eerste dagen is de temperatuur nog aangenaam maar hogerop zijn we blij als onze tenten al zijn opgezet wanneer we de kampplaats bereiken. Na negen dagen bereiken we onze kampplaats aan de zuidzijde van onze eerste serieuze hindernis, de Yalung La, een pas van 5250m. De afgelopen dagen zijn we passen tussen de 4000m en 4700m overgestoken en hadden daarbij uitzicht op nog steeds de Gaurishankar maar ook de Menlungtse 7180m, Yalung Ri 5630m en de Ramdung Go. Allemaal bergen die behoren tot het Rolwalingdal, ons doel voor morgen.

Ter voorbereiding van deze trekking heb ik wat gelezen over Rolwaling en met name over de Ramdung Go, de berg die op ons programma staat. Rolwaling loopt evenwijdig aan de Tibetaanse grens en haaks op het oostelijker gelegen Khumbu gebied waar de bekendere bergen liggen zoals de Cho Oyu, Mt. Everest en Lhotse. Halverwege Rolwaling ligt het typisch Sherpa-dorpje Beding 3600m met een klooster onderaan eerdergenoemde Gaurishankar. De nederzettingen die hogerop in dit dal liggen zijn ’s winters niet bewoond. Overal zie je aardappelveldjes die zijn afgebakend met muurtjes van gestapelde keien. In het Rolwaling-gebied liggen twee trekking-peaks: de Ramdung Go en de Parchamo 6187m.

Begin vijftiger jaren beginnen wederom de expedities naar de Mt. Everest en wordt ook het westelijker gelegen berggebied zoals Rolwaling bezocht. Misschien de meest succesvolle expeditie in Rolwaling was de Merseyside Himalayan Expedition in 1955 die werd geleid door Alf Gregory. Tijdens deze Merseyside expeditie, waaraan ook Dennis Davis en Phil Boultbee deelnamen, werden 19 toppen in dit gebied beklommen. De Parchamo werd daarbij voor het eerst beklommen. De Ramdung Go werd ook beklommen nadat de Scottish Himalayan expedition in 1952 deze berg al voor het eerst had beklommen. Wat voor sterke mannen waren dat die ruim 40 jaar geleden deze prestaties hebben geleverd.

Schitterend uitzicht en een spannende steile afdaling

Maar terug naar mijn reis. De volgende dag vertrekken we vroeg vanuit onze kampplaats 4615m om de Yalung La 5250m over te steken. Om 12.00 uur bereiken we de pas met een schitterend uitzicht op het Rolwaling-dal met vele 6000-ers dicht tegen de grens met Tibet.

afdaling Yalung La 5.250m

Een spannende steile afdaling wacht ons aan een vast touw naar het Ramdung Go Basecamp 4930m. De volgende dag lopen we verder naar beneden en bereiken om 11.15 uur het dorpje Na(gaon) 4100m in het Rolwaling-dal dat slechts ’s zomers wordt bewoond. Hier hebben we morgen een rustdag (acclimatisatie) en zullen het Tso Rolpa meer bezoeken. Dit meer wordt gevoed door water van de gletsjers. Maar de door de natuur gevormde stuwdam staat op springen. De waterdruk probeert men te verminderen met 3 PVC-leidingen. Dit project is mogelijk gemaakt door het Nederlandse bedrijf Wavin, de Vereniging Nederland-Nepal en Summit Trekking.

Voordat we echter op pad gaan naar Tso Rolpa ontmoeten we een 70-jarige Brit. We praten met deze aardige man die ons vertelt dat hij in 1955 vele bergen in dit gebied heeft beklommen en in kaart had gebracht. Nu wil hij daar weer diverse van die 6000-ers beklimmen, waaronder de Ramdung Go. Niet alleen hoor, een Nepalees gaat met hem mee en zal daarbij als sherpa en (deels) drager fungeren. Wij kijken elkaar aan en denken hetzelfde. Dit moet iemand van de Merseyside Himalayan Expedition zijn. En ja hoor, de man die tegenover ons staat is Dennis Davis.

ontmoeting Dennis Davis (links)
Ramdung Go

We verbazen ons over het toeval dat we deze man, waarover ik in Nederland had gelezen, hier in Nepal treffen. Maar we bewonderen deze man ook omdat hij op deze leeftijd nog steeds deze tochten maakt en juist op het punt staat om de Ramdung Go te beklimmen. We nemen van elkaar afscheid en zeggen dat we elkaar wellicht over enkele dagen weer zullen ontmoeten, maar dan hopelijk op de top van de Ramdung Go.

Slecht weer

De volgende ochtend testen we eerst onze gordels en stijgijzers en verlaten om 11.00 uur het dorpje Na. Om 14.30 uur bereiken we Ramdung Go Basecamp en hopen daar op een goede nachtrust. Er wachten ons immers enkele zware dagen. Als we op 23 oktober 1996 opstaan sneeuwt het en de lucht voorspelt niet veel goeds. Toch besluiten we om 8.45 uur te vertrekken en hopen vandaag het hoogtekamp Ramdung Go 5400m te bereiken. We gaan omhoog over een morenerug en later een enorme “rotsentuin”. De gletsjer en een bevroren meer laten we links liggen. Hogerop zien we zelfs het tentje van Dennis Davis staan ter hoogte van het hoogtekamp op ca. 5400m.

hoogtekamp 5400 (links) met Dennis Davis en zijn begeleider als twee stipjes in de verte (rechts boven)

Dennis en zijn begeleider zien we als 2 stipjes hoger op de gletsjer. Zouden ze op de top hebben gestaan? Dat zou voor Dennis Davis een geweldige prestatie en ervaring zijn om ruim 40 jaar later weer op de Ramdung Go te hebben gestaan.

De afgelopen dag is er echter veel sneeuw gevallen. Als we een steile sneeuwwand bereiken komen we nog maar langzaam vooruit. We zakken diep in de sneeuw weg. Boven aangekomen volgen we de gletsjer. Er ligt veel sneeuw. We proberen het, maar de situatie wordt steeds slechter. Onze sherpa Lakpa zakt tot zijn borst in de sneeuw zodat we besluiten om op een hoogte van 5320m om te keren. De porters zouden ook de grootste moeite hebben gehad terwijl lawinegevaar op de loer ligt. We keren om en bereiken om 16.00 uur Ramdung Go Basecamp.

De volgende dagen lopen we via de kampplaatsen in Na 4100m, Beding 3600m en Pema’s Teashop 2815m het Rolwalingdal uit en bereiken Simagaon 2080m waar onze sirdar Goeri, leider van deze trekking, woont.

Eerste beklimmer van de Nuptse

In Simagaon ontmoeten we de Britse bergbeklimmer Dennis Davis ook weer. Hij is vandaag vanuit Beding gekomen. Hij heeft de Ramdung Go niet gehaald, maar is tot ca. 5600m gekomen. Er lag 2 meter sneeuw. We nodigen hem uit om die avond bij ons mee te eten. Die avond hebben we een heerlijke maaltijd bij Goeri thuis. Tijdens de maaltijd hebben we uitgebreid met Dennis Davis gesproken. Hij blijkt op 16 mei 1961 als eerste de Nuptse 7861m te hebben beklommen.

diner met Dennis Davis

Dennis gaat de komende dagen nog naar het Khumbu-gebied om daar de doorsteek vanuit Gokyo via de Cho La 5300m naar Lobuche te maken.

De volgende dag nemen we definitief afscheid van Dennis. Wij lopen nog negen dagen de bergen uit en bereiken via de Tinsang La 3360m het plaatsje Barabise 819m aan de Arniko Highway naar Kathmandu. De trekking zit er op. In Kathmandu aangekomen volgen nog enkele rustige dagen waarin we onder andere met een trolleybus naar de oude stad Bhaktapur gaan. Een metalen plaatje in de trolleybus verraadt dat de bus uit Arnhem komt.

In Nederland aangekomen schrijf ik nog een brief naar Dennis Davis en stuur hem enkele foto’s van onze ontmoeting in Nepal. Hij schrijft mij een aardige brief terug en voegt daarbij een kopie van een originele kaart waarop de bergen in Rolwaling staan aangegeven die hij in 1955 heeft beklommen. Het was een bijzondere ontmoeting van een man uit een generatie met expedities die de bergen in de Himalaya bezochten met veel eerst-beklimmingen.

NB Op 19 februari 2015 is Dennis Davis op 88 jarige leeftijd overleden.

Theo Florissen
Theo Florissen woont in Arnhem en komt graag en regelmatig in De Noorderzon ter voorbereiding van zijn reizen. Hij gaat vaak naar de Alpen waarbij de Dolomieten toch wel favoriet zijn. Georganiseerde huttentochten of reizen met enkele familieleden bieden de mogelijkheid om eventjes te onthaasten. Maar naast de Alpen is hij ook veel in de Himalaya geweest. Trekkings door Pakistan (Karakoram), Bhutan maar hoofdzakelijk vele malen in Nepal hebben mooie avonturen opgeleverd.