Het boek verscheen onlangs en het is een veelzijdig verslag van zijn voettocht van Ierland naar Turkije
Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstands-wandelingen markeerden.
Wanneer de schrijver jaren later last krijgt van de nodige tegenslag, hij begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. Al wandelend trotseert hij het Europese continent, terwijl hij grote thema’s als klimaatverandering, de vluchtelingencrisis en het leven van de moderne mens overpeinst. Maar dat is niet alles, terwijl hij van Ierland tot aan Istanbul wandelt vertelt hij de geschiedenis van deze landen. Middels de natuur om hem heen en de mensen die hij ontmoet, filosofeert Jeroen over onze veranderende wereld en wat het betekent om thuis te zijn.
Theunissen treedt zo in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich op dat moment op een scharniermoment bevond. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelt kampt opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.
In IK = CARTOGRAAF tekent Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok