Lekker lezen in de herfst

Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 6 minuten

Herfst. Het rustige jaargetijde waarin je, als het weer even niet zo uitnodigend is om eropuit te trekken, lekker thuis in je luie leunstoel met je neus in een mooi boek verdwijnt. Zoals je misschien wel weet hebben we bij De Noorderzon veel meer dan alleen reisgidsen, maar – bijvoorbeeld – ook heel veel reisverhalen. Zelf lezen we graag en veel en hebben we met ons vijven een soort TOP 3 verzonnen van de meest pakkende, amusante, spannende of anderszins fascinerende reisverhalen, romans of journalistieke reisreportages, onlangs door ons gelezen. Veel nieuws, al zijn sommige boeken misschien wat ouder.


M   I   C   H   I   E   L  S      T   O   P      3

De eilanden van goed en kwaad, een ontdekkingsreis | Adwin de Kluyver

Als je iets hebt met eilanden dan ga je dit boek prachtig vinden, of, aldus Tommy Wieringa: ‘Fantastische verhalen over wonderbaarlijke eilanden en de illustere figuren die erdoor worden aangetrokken; mooier dan in dit boek kun je niet verdwalen.

De zeven manen van Maali Almeida | Shehan Karunatilaka

Een wervelende, hedendaagse en meeslepende roman. Ook als je niet naar Sri Lanka toegaat een enorme aanrader. Of, volgens Jury Booker Prize, ‘Bruisend van energie, beeldspraak en ideeën tegen een surreële achtergrond van de Sri Lankaanse burgeroorlogen’. (Dit boek won dan ook de Booker Prize 2022).

De redder | Mathijs Deen

Het afsluitende deel 3 van deze heerlijke, goed geschreven, waddenthrillers met een weinig spraakzame rechercheur. Dit deel is los te lezen maar het is leuker om met deel 1 ‘De Hollander’ te beginnen door de ontwikkeling van de zwijgzame Cupido. De schrijver heeft eerder onder andere ‘De Wadden, en geschiedenis’ geschreven en is dan ook goed op de hoogte van de eilanden en de zee eromheen.


A   N   N   E   T   S      T   O   P      3

Fulltime Avonturier | Tamar Valkenier

Tamar besluit haar baan en andere zekerheden op te geven om door Europa te gaan fietsen. Van de ene reis komt de andere, onder andere in Mongolië met paard en kameel, Jordanië met ezel en Nieuw-Zeeland met Miriam Lancewood (bekend van tv-programma Floortje naar het einde van de wereld). Je blijft geboeid door alle belevenissen en het vertrouwen wat Tamar hierbij heeft. Een heerlijk boek waardoor je de neiging hebt om direct je vaste baan op te zeggen om op pad te gaan. 

Vrij | Lea Ypi

Vrij gaat over Albanië, over de verandering van de politiek, het ineenstorten van het socialisme en de komst van de democratie met z’n vrijheden en gevolgen. Dit alles door de ogen van de opgroeiende tiener Lea. Heel toegankelijk worden de ontwikkelingen en het dagelijks leven beschreven van haar familie en de omgeving. Het is meeslepend en verhelderend. 

Paleis op wielen | Nelleke Noordervliet

De heldere en originele schrijfstijl van Nelleke Noordervliet doet zich ook in dit boekje in de nieuwe serie treinreisverhalen (‘Spoorslag’) van uitgever Ambo | Anthos weer gelden. Een boeiend verslag over haar treinreis door het gigantische, maar beklemmende India, waar de toerist een indringer blijft in een onbegrijpelijke wereld.


A   R   I   A   N   E ‘  S      T   O   P      3

Baltische zielen | Jan Brokken

Ter voorbereiding op mijn reis naar de Baltische landen volgend voorjaar, lees ik Baltische zielen van Jan Brokken. Een prachtig boek waarin de lezer door middel van persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende personen, wordt meegenomen door de roerige geschiedenis van de 20e eeuw. Voor wie al van Jan Brokken houdt, of hem nog wil leren kennen 

Zeven dieren bijten terug | Frank Westerman

Frank Westerman neemt met humor en oog voor detail, de lezer mee op zoek naar zeven dieren in hun wereld. Zoals over de lemming: Lemming – Kleine schepsels met woeste reputaties (Encyclopedia Britannica).  ‘Het is een zeldzaam fenomeen, maar als er zich een bevolkingsexplosie voordoet, kunnen ze op hun korte pootjes gaan rennen in een almaar aanzwellende optocht langs beekjes en rivieren in de richting van de zee. De lemmingentrein.’

Parijs nu: Wereldstad in verandering | Simon Kuper

Simon Kuper beschrijft op een prettige en persoonlijke manier hoe hij Parijs nu en in het verleden heeft leren kennen. Historische feiten, actuele pijn-en lichtpunten en fantasieën over het leven in Parijs, doen de lezer de Parijzenaar, met al zijn eigenaardigheden, beter kennen. Kuper weet het Parijs van de fantasie en van de werkelijkheid bij elkaar te brengen.


R   I   E   K   J   E ‘  S      T   O   P      3

De stemmen van de Pamano | Jaume Cabre

De stemmen van de Pamano is een dramatische liefdesgeschiedenis en een magistraal verhaal over het lot van een handjevol mensen, door de oorlog tot tegenstanders en geliefden gemaakt. ‘Op een schitterende manier wekt Jaume Cabre´ het Spanje onder Franco, de falangisten en de anonieme verzetshelden tot leven” — Katrien Merckx, Boekhandel De Groene Waterman, Antwerpen. Helemaal niets meer aan toe te voegen, behalve dat het zich in de Pyreneeën afspeelt…in één woord geweldig!!!

Elke dag naar buiten | Petra de Hamer

Een boek voor buitenmensen en hun eigen verhalen en herinneringen. Een mooi vormgegeven (log)boek, waarin je alles kwijt kunt wat je maar wilt. Van feitjes tot hele (natuur)verhalen, plaksels, foto’s etc.

Ochtenden | Donald Niedekker 

Prachtige, poëtische “berichten” over de vroege morgen, een jaar lang van herfst tot herfst. Verstilde natuur in de vroege ochtend, om stil van te worden!


L   E   O   N  S      T   O   P      3

Dicht bij de hemel maar eerst iets eten | Etienne Van Camp

Het lopen van fikse buitenlandse langeafstandsroute, misschien wel naar een van de twee beroemde pelgrimsbestemmingen (Santiago of Rome), in je eentje of toch niet (maar bij voorkeur wel), heeft een grote aantrekkingskracht op velen. Het is een mix van het verlangen naar de rust van retraite, het simpele dagritme, het genieten van de natuur, bijzondere ontmoetingen en tijdelijk afstand nemen van je dagelijkse beslommeringen. Waarom wil iemand dat?! Etienne Van Camp legt het uit. En hoe!

Heen en weer | Rob van Essen

Een nieuw deeltje in de reeks Terloops, een serie mooi verzorgde boekjes met telkens een boeiend wandelreisverhaal. Rijk geïllustreerd met kaarten, tekeningen en foto’s. Dit keer van de hand van Rob van Essen. Het is het verhaal van de schrijver die elke week per openbaar vervoer reist naar zijn bejaarde moeder. Op een goede dag besluit hij telkens een deel van die reis te voet af te leggen. Van Essen vertelt in een mooi proza over wat deze beslissing hem allemaal brengt.

Fietsend door de Himalaya | Myra de Rooy

We kennen Myra de Rooy als een ware avonturierster. In haar leven heeft ze al vele bergtoppen bedwongen (zoals de Chamlang, bij de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie), lange afstanden te voet afgelegd (dwars door Noorwegen van zuid naar noord), en onlangs, met de fiets door de Indiase Himalaya. Ook over dit laatste avontuur heeft ze weer een weergaloos boek uitgebracht. Boeiend verhaal, prachtige foto’s, mooi uitgegeven!

Summary
Aggregate Rating
4 based on 2 votes
Brand Name
reisverhalen
Product Name
lezen in de herfst
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Al meer dan veertig jaar heeft hij een ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar, de eerste jaren als mede-oprichter van Kaartenwinkel Stap voor Stap. Sinds eind 1988 is Leon de trotse eigenaar van onze mooie Arnhemse reisboekhandel.