Op deze pagina’s vind je vele boeken en kaarten over Zweden, het grootste Scandinavische land. Zweden is van zuid naar noord een langgerekt land met in het zuiden een vergelijkbaar klimaat als in Nederland, zij het iets continentaler. Eenmaal in Zweeds Lapland aanbeland zit je al stevig in een sub-arctisch klimaat, met bijbehorend landschap: toendra! Zweden kent een aantal grotere steden, zoals het Amsterdams aandoende Göteborg, maar de grootste en onbetwiste hoofdstad van het land, zowel in demografische, culturele als in economische zin, is natuurlijk de prachtige stad Stockholm. Met de hieronder genoemde kaarten en gidsen kun je dit boeiende land uitgebreid gaan ontdekken. Of kom langs voor advies!

 

Resultaat 49–72 van de 250 resultaten wordt getoond

de Zweedse steden

Stockholm, hoofdstad van Zweden, ligt op een verzameling eilandjes te midden van duizenden anderen, zowel verder landinwaarts als richting de Oostzee. In de stad zelf lopen vele kanalen en riviertjes en als je vanuit de haven van de stad richting het centrum loopt, kijk je over het water richting prachtig gekleurde oude huizen. Overigens, vanuit de haven vetrekken ferry’s richting Riga in Letland, Tallinn in Estland, Helsinki in Finland en Sint-Petersburg in Rusland.

De bijnaam van Stockholm is Stad van de Zon. Stockholm heeft deze naam gekregen omdat het in een microklimaat ligt, waardoor de zon er erg vaak schijnt! De stad wordt ook wel ‘Venetië van het Noorden’ genoemd door de hoeveelheid water. Stockholm heeft vele hoogstandjes qua musea, zoals het Nobelmuseum en Skansen, een van de oudste openluchtmusea ter wereld. Bij de Noorderzon hebben we een groot aantal verschillende stadsgidsen over de Zweedse hoofdstad.

De tweede stad van Zweden is Göteborg. Deze stad, gelegen aan het Kattegat, is een echte universiteitsstad met meerdere hogescholen en universiteiten. De stad is van groot economisch belang voor Zweden, en grote bedrijven zoals Volvo zijn er gevestigd. Göteborg heeft de grootste haven van Zweden, omdat het veel bereikbaarder is dan het aan de Oostzee gelegen Stockholm. De haven is al sinds de stichting van de stad zeer belangrijk en Nederland was vanaf de oorsprong van de stad een belangrijke handelspartner.

de Zweedse natuur

Onder invloed van de grote klimatologische variatie is de Zweedse natuur is erg divers. In het zuiden van Zweden is het warmer en is de grond vruchtbaarder, en om die reden kom je dus veel boerenlandschappen tegen. Akkerland en weilanden met grazend vee worden afgewisseld met rotsen, bossen en lage heuvels. Zo’n 100 kilometer ten noorden van Malmö kom je echter al snel in het merengebied, hier kan je heerlijk kanoën! Dit is een absolute aanrader, en het is de beste manier om de Zweedse meren te verkennen. De beste meren vind je in de provincie Götaland, tussen Noorwegen en Göteborg. De meren zijn zeer schoon en helder, en kanoën is dan ook zeer populair. Langs de randen van de meren of op eilandjes is mag je wildkamperen en je eigen kampvuur maken om te koken. Lekker avontuurlijk!

In het merengebied van Zweden en ten noorden daarvan, zo’n 80% van het land dus, is er vrijwel alleen maar bos. Dit bos is onderdeel van de Taiga, en heeft de typische kenmerken van dit woud. In het zuiden is het vooral loofbos, maar hoe verder noordelijk je komt, hoe meer naaldbossen er komen. In Lapland zijn er geen loofbomen meer, en tegen de noordelijke grens met Noorwegen is elke boom sporadisch. In de bossen ten noorden van Uppsala, waar maar weinig mensen wonen, komen grote zoogdieren voor: denk aan wolven, veelvraten, beren, elanden…

Lapland

In Lapland, waar Noord-Zweden deel van uitmaakt samen met het noorden van Noorwegen en Finland, heerst een toendraklimaat. Desalnietteminkan het in dit sub-arctische klimaat ‘s zomers behoorlijk warm worden. In deze uitgestrekte regio wonen amper 200.000 mensen. De oorspronkelijke bewoners van deze regio heten Sami. Zij leven voornamelijk als (rendier) veehouders of van het toerisme. Veel toeristen komen dan ook naar deze regio met maar één doel: het Noorderlicht! Dit prachtige verschijnsel is hier in de winter regelmatig zichtbaar.

Er valt nog veel meer te vertellen over de Zweedse natuur. Gebieden zoals de forten van Gotland, het Vänern-meer en de Zweedse kust zijn nog niet aan bod gekomen. Toch ontdekken? Kom langs bij de Noorderzon en haal jouw landkaarten en reisgidsen van deze regio’s!

 

Blogs over Zweden
Blogs over Kaarten en gidsen